skip to Main Content

Aikido – träning för barn

Meny

ANMÄL DIG HÄR

Riai Aikido Dojos barnträning är uppdelad i tre grupper: Grupp 1, 5-7 år (förskola, nollan och klass 1); Grupp 2, 7-9 år (lågstadiet åk 1-3); Grupp 3, 10-12 år (mellanstadiet åk 4-6). Riai Aikido, träning för barn, vi finns i Göteborg.

Åldersgränserna i de olika grupperna är inte fixerade. Barn utvecklas i olika takt både fysiskt, mentalt och känslomässigt. Ibland kan ett barn i en viss ålder ha behov av mycket lek och spring, och ett annat barn i samma ålder uppvisa en större önskan om teknikträning och ha en stor förmåga till koncentration. Andra faktorer som spelar in när man väljer grupp är kompisar och syskon. Vi blandar i de flesta grupperna nybörjare och fortsättare. Vid behov delar vi istället gruppen vissa delar av lektionen för att tillgodose behov på de olika nivåerna inom gruppen.

Anmäl dig till grupp

Är du ny hos oss anmäler du dig med formuläret här.

Där fyller du i namn och kontaktinformation samt vilken grupp anmälan avser (skriv gärna fler e-postadresser om du vill!). Var noga med att du skriver rätt personnummer!

Du betalar till föreningens bankgiro och är därigenom anmäld. I avgiften ingår även en försäkring från Riksidrottsförbundet. Är man flera barn/ungdomar från samma familj får man syskonrabatt på 250 kr.

För förälder som tränar i vuxengrupp och barn som tränar i barn/ungdomsgrupp ges familjerabatt på 200 kr.

Träningskläder

Enkla träningskläder räcker de första veckorna, byxor och tröja med långa ärmar. Vi uppmanar dock alla att köpa en dräkt så fort så möjligt, dels för att det är mer ändamålsenligt med dräkt, dels för att det är en viktig identitetsskapande faktor att ha en riktigt gi (träningsdräkt) på sig. Träningen sker barfota så det är viktigt att du tvättar fötterna innan träningen.

Vår pedagogik Happy Aikido

Den aikido vi tränar på Riai Aikido Dojo är en traditionell japansk budoart i modern tappning. Att lära sig hälsa in ordentligt, sitta tyst och titta för att sedan parvis utföra de olika momenten är en övning i sig. Vårt fokus under träningen är att barnen skall finna rörelseglädje i fallträning och teknikträning. Vi varvar med pedagogiska lekar som lär barnen koordination och uthållighet. Vi erbjuder en träning där barnen kan utvecklas motoriskt i en tävlingsfri miljö, där de kan utveckla sin självmedvetenhet och koncentrationsförmåga. Vi som är instruktörer arbetar medvetet med könsroller, där pojkar och flickor tränar på lika villkor. Vi kallar vår pedagogik Happy Aikido.

Ett viktig del av träningen är att visa respekt för varandra och lära sig samarbete. I grupp 1 (5-7 år) lär vi ut ett antal enkla grepp- och kasttekniker, där leken står i centrum. I grupp 2 (7-9 år) utökar vi teknikrepertoaren något men leken tar fortfarande stor plats. I grupp 3 (10-12 år) är teknikdelen dominerande och vi kräver ett större fokus av barnen. För att gå i grupp 3 skall man fylla tio år innevarande termin och gå i klass 4.

Träning med jo (trästav) och bokken (träsvärd) introduceras redan i grupp 1, men då med mjuka träningsredskap istället för de traditionella träredskapen. I grupp 2 fortsätter man använda de mjuka träningsredskapen och övergår till träredskapen i grupp 3.

Vi har olika tematräningar som gosedjursträning för grupp 1& 2, Halloweenträning och tomteträning.
De barn som går i grupp 1 och 2 får närvarodiplom efter avslutad termin. I grupp 2 för man en ny färgremsa på sitt vita bälte för varje termin. De som går i grupp 3 ingår i Unga Riais graderingssystem och har färgade bälten.

Under pågående träning vill vi att barnen inte kommunicerar med föräldrarna ”på utsidan” av dojon då detta distraherar träningen. Endast vid terminens sista träningstillfälle är föräldrar, släkt och vänner välkomna att aktivt titta på. Alla föräldrar är välkomna att vara med på barnets träning i grupp 1 och 2 kostnadsfritt om man så vill. Man kan vara med då och då, eller varje gång. Du bestämmer själv! Det är roligt att dela en aktivitet med sitt/sina barn, dessutom för du som förälder också röra på dig och lära dig aikido på köpet.

Det är också viktigt att komma ihåg att ingen kan ”misslyckas” eller “göra fel” rent tekniskt (rätta därför inte era barn under träningen eller efteråt). Målet är att de gör sitt bästa, koncentrerar sig, visar respekt för sig själva och varandra och tycker träningen är rolig. Då har vi alla lyckats inom Happy Aikido! Detta innebär att det inte finns något fokus på den tekniska prestationen och att alla kan vara med och utvecklas i sin egen takt.

Om du vill läsa mer om vår pedagogik rekommenderar vi boken “Happy Aikido: Inspiration och motivation” där också många av våra övningar finns med både beskrivna i boken såväl som på medföljande DVD. Boken är på svenska och engelska. Boken finns till försäljning på dojon eller som e-bok.

Du kan köpa boken på vår dojo.

Happy Aikido Kodex är en träningsbok för alla barn. Här lär man sig om aikido, budo, reigi och om våra maskoträvar. Handmålade illustrationer av Carl Stenmark, text och japansk kalligrafi av Pia Moberg

Back To Top