skip to Main Content

Riais historia

Meny

Hur det började

Vi, Jan och Pia, hade tränat på Göteborgs aikidoklubb i många år. Det var dags att skapa något nytt, att axla ett större ansvar och sprida vår aikido vidare. På sommaren 2003 bestämde vi oss för att bilda en egen förening.

Vad skulle vi heta? Vår lärare Morihiro Saito använde det japanska ordet Riai för att beskriva den aikido vi tränar (ett integrerat system av taijutsu, bokken och jo) vilket inte många tidigare hade använt i sina klubbnamn. Vi bestämde oss för att heta Aikidoföreningen Riai Aikido Dojo.

2003-2010

Våra första sju år hyrde vi in oss i Oscar Fredriksskolans gymnastiksal. Vi förvarade våra 100 kvm pusselmattor i ett förråd som vi la ut vid varje tillfälle träningstillfälle och skapade på så sätt en dojo. Vi hade god kontakt med Oscar Fredriksskolan och hade många projekt där vi samarbetade med stadsdelsnämnden. Vi hade tidigt en vision om att bli en familjedojo, där hela familjen kunde träna utan att för den skull ge avkall på kvalité.

Då Oscar Fredriksskolan skulle renoveras fick vi beskedet under våren 2010 att vi inte kunde vara kvar. Vår dröm hade alltid varit att få en egen dojo. Den skulle ligga högt upp och ha stora ljusinsläpp. Tänk vilken lyx att en dag få egen bastu, och kanske till och med en dag en egen cappucinomaskin? Nu stod vi med 133 medlemmar, varav 76 barn- och ungdomar, utan att ha någonstans att ta vägen. Vi var öppna för alla förslag och spred vårt budskap till medlemmar och föräldrar.

I juni får vi genom en förälder nys om en lokal på Raketgatan 9. Där låg då en dansstudio som varit replokal, och långt tidigare Stadsteaterns dekorateljé. Lokalen var fantastisk – stora fönster, underbar känsla. Men som varande ett tvätteri från 1942 utan nämnvärda renoveringar insåg vi att det skulle krävas mycket stora insatser på olika plan för att transformera lokalen till den dojo vi drömde om. Dessutom skulle vi bli tvungna att dra nytt vatten och avlopp. Men vi tänkte ”Nu eller aldrig!” och gjorde allt för att få tillgång till lokalen. I september 2010 undertecknade vi kontraktet.

Våra vänner på dåvarande Stigbergshusets Budohus gav oss träningstider under hösten 2010 så vi kunde fortsätta träningsverksamheten under det att vi projekterade och påbörjade renoveringen av vår nya dojo.

Renoveringen

Vi bestämde oss för att få så stor träningsyta som möjligt. Av 260 kvm fick vi ut 130 kvm mattyta, och resten till övriga ytor. Det mesta rev vi själva. Vi anlitade ett byggbolag som fixade till taket, byggde omklädningsrummen och bastun och flyttade väggar. Medlemmarna målade och kaklade samtliga våtutrymmen, putsade och spacklade i träningslokalen och målade. Vår vackra träpanel på vår shomenvägg (väggen längs fram i träningslokalen) sattes upp av Rune Berglund och Runes son Sven Berglund från Västergårdens snickeri. Vår vision var en japansk tempelvägg i mörkt trä och Rune hade en småländsk ek som passade perfekt. Vi mörkbetsade panelen med pigmenterad linolja och terpentin bruten med oljefärg. Då vi frågade Rune efter något som liknade stora rejäla bultar att ha i panelen tittade han pilimariskt och visade oss in i ett till synes hemligt rum där han grävde fram en gammal träask med läderremsa som lås. I asken låg de perfekta spikarna! Handsmidda spikar i järn. I kök, hall och dojo valde vi matt ekologisk färg från Lim & handtryck i färgserien Mossa. Det vi behåll från det gamla tvätteriet var entrén med de stora glasfönstren samt kaklet och rören inne i träningslokalen.

Den 14 februari 2011 hade vi vårt första träningspass i vår nya dojo. Det var en fantastisk känsla. Den 5 april hade vi officiell invigning med representanter från Budo- och kampsportsförbundet, brf. Norra Guldheden och alla boende i området på plats.

Här kan du se lite bilder från renoveringen!

Idag

I oktober 2018 firade vi 15-årsjubileum som förening. Vår vision om att ha en levande dojo med ett bra kök,  bastu och cappucinomaskin är uppfylld! Vi har dessutom en filmduk, en egen trumgrupp Riai Taiko Drum Circle och en teatergrupp som ungdomarna ansvarar för.

Vi har idag 2020 en aktiv barn, ungdoms-  och vuxenverksamhet och är cirka 220 medlemmar. Vi trivs fantastiskt bra i vår dojo och vi hoppas att alla som kommer till oss ska känna sig välkomna vare sig man tränar, hälsar på som gäst eller väntar med en kopp kaffe i köket.

Back To Top